Tag Archives: Senate House

IHR refurbishment project gets underway

SH frontISG Construction Ltd has been awarded the contract for the rewiring and refurbishment of the IHR wing of the Senate House north block.  They are carrying out some preliminary inspections and surveys at the moment but during the week commencing Monday 24th June they will be setting up their site compound.  This will be in the corner of the Russell Square car park, between the tower and the IHR wing.  The movement of materials and waste to and from the site compound will be governed by a traffic management plan which has been designed to make the process as safe as possible.

The Russell Square car park will be closed to all but service and delivery vehicles from Monday 24th June, but the Malet Street car park will be reopened and may be used from that date.  There will be occasions when the Malet Street car park has to be closed, but advance notice will be given and space will be made available elsewhere for disabled drivers.  Cyclists and pedestrians will still be able to use the Russell Square car park and safe access routes will be marked out.

The refurbishment will last until July next year and although the noisiest of the work has been scheduled to take place out of the University’s working hours, there will inevitably be some disturbance from time to time.  We will keep this to a minimum but it will generally not be possible to stop the work in response to complaints about noise.  Your understanding and patience is requested.

The completion of this project will allow IHR to return to fully refurbished library, seminar and office space in the north block in time for the start of the autumn term next year.  The rest of the empty space in the north block has been leased to SOAS and they are working on their own refurbishment plans.  We will give updates on the progress of the IHR and SOAS refurbishments from time to time but in the meantime, please direct any questions to the Estates projects office on extension 8224.

Advertisements

Leave a comment

Filed under General Updates, IHR Relocation blog

A new (but familiar) home for IHR Digital/Publications

The IHR Publications team (now including IHR Digital) has never been located in one place. At our most dispersed we were divided over four floors, from the old IHR basement to the third floor. For all but the most health conscious this involved considerable use of the lift! More importantly, it meant that it wasn’t easy just to drop in on colleagues to ask them a quick question, or even for a chat.

With the relocation, however, the whole team is finally co-located in the lower mezzanine, between the north and south blocks of Senate House. The space is different to that elsewhere in the building, as it was originally intended for book storage rather than office use. Consequently the ceilings are quite low (in striking contrast to the rooms in the north block) and some of the larger offices have weight-bearing pillars rather awkwardly in the middle of the room. But we do have lovely views of Russell Square on the one side, and the London School of Hygiene and Tropical Medicine and the University sunken garden on the other.

For some members of the team it has also meant coming home. Until as recently as two years ago what was then called the e-publications office was based in the lower mezzanine. Over the past 24 months it has been refurbished and rewired, and four people have returned to exactly the same office as before – but with a new coat of paint, better carpet and, vitally for our digital projects, robust wiring.

Most people, even those who work in Senate House, don’t know that the mezzanine exists, and it’s involved quite a bit of explanation every time we have visitors. But new signage will be going up soon, and you can find us just to the right of the new IHR reception desk on the third floor of south block.

Leave a comment

Filed under IHR Relocation blog, Opinion pieces